Somber 
Iedereen voelt zich wel eens somber. Dit soms in combinatie met veel piekeren, een futloos gevoel, moe en nergens zin in hebben. Je kan ook last hebben van concentratie en of slaapproblemen. Meestal is het van korte duur en kom je er weer uit. Soms kan het langer duren en lijk je erin vast te zitten. Dan kan er sprake zijn van een depressie.
 
Oorzaak
Er kunnen diverse factoren zijn die er voor zorgen dat je depressieve gevoelens ervaart of in een sombere fase zit. De situatie waar je in leeft kunnen rol spelen, misschien heb je veel meegemaakt (pijn en angst) in je leven of is er spanning of een druk binnen het gezin of op je werk. Ook kan er sprake zijn van een erfelijke gevoeligheid bij depressieve klachten. Dan ben je er in aanleg gevoeliger voor. 
 
Lukt het je om staande te blijven in deze moeilijke situatie of heb je de neiging je terug te trekken als er problemen zijn. Vind je het lastig om steun aan anderen te vragen. Als je alles in je eentje moet dragen is kans groot dat je depressieve klachten erger worden.  
 
Therapie
Depressie of somberheidsklachten zijn goed te behandelen. In de therapie bekijken we samen de factoren die er bij jou voor gezorgd hebben dat je somber/depressief bent geworden. We onderzoeken samen welke gedachten hierbij een rol spelen en kijken hoe je met een persoonlijke aanpak andere ervaringen in je leven kan krijgen.   
 
Heb je vragen over rouwen of hulp bij de verwerking? Neem dan vrijblijvend contact met me op: mail info@opnieuwverbonden.nl of bel 06 185 130 75,
Annette Schippers