Rots en Water is een training die in groepsverband voor jongens en meisjes van 8-12 jaar worden aangeboden. Het aantal deelnemers is maximaal 10.
Welke kinderen volgen deze training? 
 
Schildpad ->  Pauw 
Kinderen die aan deze training deelnemen vinden het vaak lastig om voor zichzelf op te komen. Dit zijn kinderen die bang zijn om afgewezen te worden of dat een ander kind boos wordt. Daardoor gaan ze zich vaak gedragen als een schildpad. Teruggetrokken in hun eigen veilige huisje en laten ze zich maar af en toe zien.
In de Rots en Water training leren we deze kinderen "nieuw gedrag" Om van een schildpad => een pauw te worden.
 
Leeuw -> Pauw
Andere kinderen die aan deze training deelnemen zijn kinderen die zichzelf vaak overschreeuwen. Ze zorgen erg goed voor zichzelf maar houden minder rekening met de andere kinderen.
 
Wat is Rots en Water?
Kinderen moeten als ze ouder worden leren zich onafhankelijk op te stellen en eigen keuzes te maken. Dit "ik-gerichte" noemen we -> Rots. Daarnaast moeten ze ook leren om met andere kinderen samen te werken, spelen en leven. Dat op de "ander-gerichte" noemen we -> Water.
 
De training is erop gericht dat kinderen in een veilige omgeving met gespreks- en speloefeningen leren om meer of minder voor zichzelf te kiezen.  De bouwstenen van deze training zijn zelfvertrouwen, zelfbeheersing en zelfreflectie (naar jezelf kijken). Daarnaast hebben we aandacht voor communicatie, voor jezelf opkomen en het vinden van je eigen weg (innerlijke kompas).
   
Resultaat is erop gericht dat de kinderen steviger in het leven gaan staan, meer voor zichzelf op komen of juist meer rekening houden met de ander. Houding, oogcontact en stemgebruik zijn daarbij zeer belangrijk.
 
De volgende thema's worden behandeld:
- pesten
- stevig staan
- buikademhaling
- rustig blijven
- contact maken
- samenwerken
- opkomen voor jezelf
 
Tijdens de training worden actieve en fysieke oefeningen gebruikt om de lichaamsbewustheid van de kinderen te vergroten. De ervaring is dat de kinderen deze oefeningen erg leuk vinden en vaak zelf oefeningen bedenken! Plezier en gezelligheid zijn tijdens deze training erg belangrijk.
 
 
 
.